torsdag 23. maj 2019 12:33

Danmark kan gå glip af massive investeringer i veje

Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, vil efter valget genåbne VKLA-regeringens infrastrukturudspil for at få bedre balance mellem veje og tog. Det kan betyde langt færre investeringer i veje, og det er en meget forket vej at gå, mener ITD, som længe har gjort opmærksom på behovet for massive investeringer i vejnettet.

Der er udsigt til massive trængselsproblemer på vejene i de kommende år i Danmark, og der vil desværre ikke være meget hjælp at hente for de kø-ramte borgere og virksomheder fra en socialdemokratisk regering. Det er den konsekvens, som ITD frygter, efter at Mette Frederiksen onsdag d. 22 maj 2019 meldte ud, at Socialdemokraterne vil genåbne VKLA-regeringens infrastrukturudspil for at få en bedre balance mellem vej og bane og prioritere midler til en timemodel og togfonden.

 

- I ITD havde vi gerne set et bredt politisk forlig med massive investeringer i veje. Vi havde set frem til 112 mia. kroner til nye infrastrukturinvesteringer. Det bliver ikke en realitet, hvis Socialdemokratiet skrotter regeringens infrastrukturudspil og i stedet vil prioritere investeringer i tog og en timemodel. I ITD håber vi, at Socialdemokraterne kommer på bedre tanker og forholder sig realistisk til de faktiske infrastrukturudfordringer, vi står med, og dermed ikke får handlet på, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

 

VLAK-regeringen præsenterede for nylig et infrastrukturudspil, hvor man ville investere 112 mia. kroner i infrastruktur frem mod 2030 – herunder langt flest midler til veje. Dansk Folkeparti sagde samtidig nej til togfondens fase to med en timemodel. I aftalen om togfonden var der projekter til en værdi af 28,5 milliarder kroner, og det var disse penge, som man som led i aftalen omprioriterede til gavn for trafikanterne på vejene.

 

- Vi har brug for, at politikerne forholder sig realistisk til de infrastrukturudfordringer, vi står med, og ikke mindst handler på det. Vi har brug for, at politikerne prioriterer flere investeringer i at bekæmpe trængsel og kø på vejene. Enhver kan jo ved selvsyn konstatere, at der er massive trængselsudfordringer på vejene, og at problemet vokser år for år. Det koster hele samfundet både tid og penge. Det er ærgerligt, at der nu er udsigt til at timemodellen og toginvesteringer vil blive prioriteret højere end vejinvesteringer. Vi mener, at det er den forkerte vej at gå, siger Carina Christensen.

 

Danskerne sidder hvert år i kø på vejene i 77 millioner timer. Det svarer til 60.000 fuldtidsstillinger, og beløber sig til 24 milliarder kroner om året. De tal kommer fra Vejdirektoratets trængselsanalyse, som blev offentliggjort tidligere på året.

 

- De massive trængselsudfordringer på vejene koster hele samfundet både tid og penge. Og hverken i Socialdemokratiets nyligt fremlagte velfærdsudspil eller partiets infrastrukturudspil fra januar er vejnettet et prioriteret område, selv om det er så vigtigt for danskerne – og ikke mindst for transporterhvervet, siger Carina Christensen, der tilføjer, at Socialdemokratiets langsigtede plan for dansk infrastruktur havde forslag til investeringer for rundt regnet 70 milliarder kroner over de næste 10 år. Her fastslog partiet selv, at det beløb ikke var stort nok til at finansiere alle projekterne.

SENESTE ITD NYT
torsdag 14. marts 2024

EU misser modulvogntogenes fulde potentiale

Europa-Parlamentet lægger op til bedre harmonisering af reglerne for kørsel med modulvogntog, men bureaukratiserer og besværliggør samtidig processen for forsøgskørsler med modulvogntog. For ITD International Transport Danmark var det derfor en pose med blandede bolsjer, som medlemmerne af Europa-Parlamentet besluttede for revisionen af direktivet om vægte og dimensioner.

EU misser modulvogntogenes fulde potentiale >
onsdag 13. marts 2024

Husk: Frist for tilmelding til ITD's generalforsamling er nu på fredag

Skal du med, når vi åbner dørene til ITD’s generalforsamling 2024, der i år inkluderer underholdende ledsagerture efterfulgt af et brag af en fest med Birthe Kjær og bands? Det hele løber af stablen lørdag den 13. april i Nyborg – og du kan lige nå at sikre dig en plads.

Husk: Frist for tilmelding til ITD's generalforsamling er nu på fredag >
torsdag 07. marts 2024

Ny procedure for sanktioner i Norge

Fra d. 1/3 2024 ændrer Norge reglerne for sanktionering af visse overtrædelser af cabotagereglerne.

Ny procedure for sanktioner i Norge >